27 Mart 2013 Çarşamba

EKMEK

 
 Amerika'da en buyuk sorun helal ekmek bulamayisimiz. Buldugumuz ekmeklerinde tatlarinin kotu olmasindan dolayi (tatlimsi bir tatlari var) ekmek yapmak bizlere dusuyor malesef. Bugunku ikinci tarifimde ekmek tarifi olacak anlayacaginiz uzere. Turkiye'dekiler gereksiz bulabilirler bu tarifi ancak inanin biz gurbetciler icin mukemmel bir ekmek tarifi cok ama cok gerekli.
 
Bu tarifi ilk Amerika'ya geldigimde esimin kuzeninin esi Sureyya'dan almistim. Kendisine bu lezzetli tarif icin yrica tesekkur ederim. Kendimce tarifi biraz farkli yorumlayarak Turkiye'deki firinlarda satilan ekmekleri aratmayacak kadar lezzetli bir sonuc elde ettim cok sukur. Gurbetci arkadaslariminda benim gibi ekmek ozlemi cektiklerini bildigimden tarifi cok zaman gecmeden yayinlamak istedim. Umarim sizlerde cok seversiniz.
 
Yapacaklara simdiden kolayliklar diliyorum...
 
Malzemeler
  • 6 su bardagi un
  • 4 tatli kasigi toz maya
  • 2 tatli kasigi tuz (tepelemeden)
  • 2 tatli kasigi toz seker (tepelemeden)
  • 5 yemek kasigi sivi yag yada zeytinyagi
  • 3 su bardagi ilik su
Yapilisi
 
Tum malzemeleri karistirarak hamurunuzu yogurun. Eger ekmek yapma makineniz varsa hamuru makinenize yogurtursaniz daha guzel sonuc alirsiniz. Yoksa elinizde cok iyi yogurmalisiniz cunku isin puf noktasi hamurun iyi yogurulmasinda. Ekmek yapma makinenizde de pisirebilirsiniz ancak benim gibi ekmegin disini daha cok seviyorsaniz benim yontemimi oneririm. Hamurunuzu iyice yogurduktan sonra mayalanmasi icin en az 30-45 dakika bekleyin. Hamurunuz mayalandiktan sonra unladiginiz tezgahin uzerine tum hamuru alin ve hamuru bir defa daha mayasini almak icin yogurun. Eger mayanin gazini alirsaniz cok daha iyi sonuc alirsiniz. Havasini aldiginiz hamuru 4 esit parcaya bolun. Kucuk yapmak izterseniz daha da bolebilirsiniz ancak 4 parca ideal oluyor. Herbir hamur parcasina ekmek sekli verin ve tepsiye koyup yeniden mayalanmasi icin yarim saat dinlenmeye birakin.  Resimde gordugunuz gibi ben Turkiye'deki ekmekler gibi sekil verdim ancak sizler istediginiz sekli verebilirsiniz.
 
  
Ekmekler mayalandiktan sonra asagidaki resimdeki gibi kabarmis olacaklar.
 
 
 
Kabaran ekmeklerimizin uzerine bicak yardimiyla sirf sekil amacli bir cizik atin.
 
 

 
Pismeye hazir ekmeklerimizi firina veriyoruz ve firinin dusuk ayarinda (350 F- 175°'de) iyice kizarana kadar pisiriyoruz.
 
Firini onceden isitmayin cunku firin isinirken ekmekleriniz biraz daha mayalaniyor ve daha lezzetli oluyor.
 
Simdiden kolay gelsin...
 
 
 
 
 

5 yorum:

  1. Abla ellerine saglik, cok guzel gorunuyor gercekten gurbette en zor bulunan bir sey. Ins. en yakin zamanda bende denicem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sagol canim. Oyle gercekten gurbetcilerin en buyuk sikintisi. Kesinlikle tavsiye ederim. Simdiden kolay gelsin..

      Sil
  2. Teşekkur ederim, tarıflerın devamını beklioz, takipteyım:)

    YanıtlaSil
  3. Teşekkur ederim, tarıflerın devamını beklioz, takipteyım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok sagol canimcim. Ins gelecek gerisi. Sizin gibi destekleyenlerim varken :)))

      Sil