21 Kasım 2013 Perşembe

SOKAK SIMIDI


Bu muthis tarifin sahibi benim cok begenerek takip ettigim ve bircok tarifini zevk alarak yaptigim "arife tarif gerek" blogunun sahibi sevgili Nurdan'a ait. Tarif o kadar muthis ki arsivimde yer almasini ozellikle cok istedim. Bu gurbet elde bizlere ayni Turkiye'de simit yiyormusuzcasina muthis bir lezzet sundugu icin canim arkadasim blogdasima cok  tesekkur ediyor, sevgilerimi gonderiyorum...
 
Suana kadar kime yaptiysam herzaman benden tarif istediler. Yani o kadar iddiali bir tarif. Tarifte hicbir degisiklik yapmaksizin aynen yayinliyorum.
 
Malzemeler
  • 1 su bardağı ılık su (250 ml , 1cup)
  • 1 su bardağı ılık heavy cream veya çiğ krema yoksa süt de olabilir (250ml, 1 cup)
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı toz maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 5-5,5 su bardağı un
Uzeri Icin
  • Kavrulmus susam
  • Pekmez
Yapılışı
Orta ateşte sürekli karıştırmak suretiyle en az yarım saat susamları kavuruyoruz. Susamı kavurduktan sonra hamuru yoğurma işlemine geciyoruz. I
lık su ve sütü yoğuracağımız kaseye alıp üzerine toz şeker ve mayayı ilave edip karıştırıyoruz ve mayanin kabarması için 2-3 dk bekliyoruz. Mayamız kabardıktan sonra tuzu, sıvıyağı, yumurtayı ve unun 5 bardağını ekleyip hamuru yoğuruyoruz. Elimize yapışan hamuru kalan yarim bardak unu dökerek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Yogurdugumuz hamurumuzu en az yarim saat mayalanmaya birakiyoruz. Mayalanan hamurumuzu uzunlamasina rulo yapip, 10 esit parcaya ayiriyoruz.
 
 
 
Her bir parçayı uzun şerit haline getiriyoruz ve ikiye kiviriyoruz.
 
 
Daha sonra sac orgusu sekli veriyoruz.
 
 
İki ucunu elimizi hafif suyla ıslatarak birleştiriyoruz.
 
 
Pekmezin içine çok az su katıp pekmezimizin kıvamını inceltiyoruz. Pekmeziniz yoksa pekmezle yapacağımız işlemin aynısını suyla da yapabilirsiniz. Pekmez simidinizin guzel kizarmasini saglar.


Daha sonra kavrulmuş susamlarımızın bulunduğu kabın içine simitimizi önlü arkalı susama batırıyoruz.

 
Susamlara batırılmış simitleri önceden yağlanmış tepsiye veya folyo ile kaplanip yaglanmis firin tellerinin uzerinine sonra simitlerimizi teker teker aralarda boşluk olacak şekilde diziyoruz.
 
 
Daha sonra mayalanmasi icin bekliyoruz.
 
 
Simitler mayalaninca iki katina cikiyor.
 
 

500 F-250 C'de 10-15 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun...
 
 
 
Bazi Tavsiyeler
  • Simiti ertesi güne ikram edecekseniz, fırından çıkıp ılıklaştıkdan veya biraz soğuduktan sonra hava almayan bir kaba veya poşetin içine koyup buzdolabında bekletin, ertesi gün buzdolabından çıkarir çıkartmaz fırında ısıtın, aynı tazeliği koruyacaktır. Aynı şekilde buzlugada simitler ılıklaştıktan sonra poşetin içinde koyup istediğiniz süre kadar saklayıp sonrasında buzlarını çözdürmeden direk fırında veya mikrodalgada ısıtarak aynı tazeliği yakalayabilirsiniz.
  • Ekmek yapma makineniz varsa hamuru makineye yogurtursaniz daha da guzel sonuc alirsiniz.
  • Hamuru yoğurduktan sonra buzdolabında en fazla 2-3 gün saklayabilirsiniz. Bunun icin poşetin içini unlayin ve hamurun buzdolabında da kabarma ihtimalini göz önünde bulundurarak hamuru poşete koyup ağzını bağlarken biraz yukarıdan bağlayin ve poşetin içinde hamurun şişmesi için yer kalmasına dikkat edin yoksa hamur mayalanarak poşetinizi patlatabilir.
  • Bu olcuden 10 adet orta boy simit cikiyor.
  • Dilerseniz pogaca yapar gibi simitlerinizin iclerine kasar, sucuk yada zeytin koyabilirsiniz.

2 yorum: