2 Aralık 2013 Pazartesi

Kupta Muhallebili Kadayif



Muhallebili kadayifi bilmeyen yoktur sanirim. Son yillarin en gozde tatlilarindan olan bu tatliyi ertesi gun veya daha sonraki gunlerde de yiyebilmek icin kuplarda yapmaya karar verdim. Nedenine gelince; uzerine doktugumuz kadayif muhallebinin etkisiyle ertesi gunlerde yumusuyor ve citirligini kaybediyor. Asagida da bazi tavsiyeler kisminda yazacagim zaten. Simdi tarifimize gecelim isterseniz.
 
Malzemeler
  • 500 gr tel kadayif
  • 3 yemek kasigi tereyagi
  • 4 yemek kasigi tozseker
  • 1 su bardagi dovulmus ceviz


Muhallebisi Icin
  • 1 Lt sut
  • 4 yemek kasigi un
  • 3 yemek kasigi misir nisastasi
  • 1 su bardagi toz seker
  • 1 adet yumurta sarisi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket (200 ml) sivi krema yada 4-5 corba kasigi krem santi
Yapilisi
Kadayifi elimizde ufalar gibi ince ince kirin. Teflon genisce bir tavada tereyagini eritip, kadayifi ve sekeri ekleyerek orta hararetli ateste surekli karistirarak kavurun. Rengi koyulasmaya baslayinca kapatip cevizini ekleyin ve karistirmaya devam edin. Altini kapatsaniz bile tavanin isisiyla kadayiflar kavrulmaya devam ettiginden karistirmaya devam edin yada baska kaba alip sogumaya birakin. Kadayiflar sogurken muhallebiyi hazirlayin. Krema yada krem santi haric tum krema malzemerini tencereye alip pisirin. 10-15 dk sogumaya birakin. Soguduktan sonra icine krema veya krem santinizi hangisini kullanmak isterseniz katip iyice karistirin. Mikser yardimiyla da karistirabilirsiniz. Onemli olan muhallebinizin puruzsuz olmasi. Daha sonra ikram edeceginiz kuplara biraz sogumus kadayiftan koyup uzerine muhallebi koyun ve muhallebi soguyana kadar bekleyin. Servis yapacaginiz zaman muhallebinin uzerine kadayifi dokun. 

 
Afiyet olsun!!...
 
Bazi Tavsiyeler
  • Kadayifinizi onceden kavurup buzdolabinda birkac ay saklayabilirsiniz. Boylece her misafir geldiginde tatlinin en zor kismi olan kadayiflari kavurma zahmetinden kurtulmus olursunuz.
  • Tatlinizi kuplara degil buyuk borcamada yapabilirsiniz. Eger borcama yapip keserek servis yapmayi tercih ederseniz tabanina kadayif dokmeyi unutmayin cunku servis yaparken sekli bozulmadan cikarmaniz icin cok yardimci oluyor. Aksi halde muhallebiniz borcama yapisir ve servis yaparken tatliniz dagilabilir.
  • Kadayifinizi muhallebinizin uzerine hemen dokmeyin. Muhallebinizin sogumasini bekleyin yani buzdolabiniza kadayiflarini dokmeden kaldirabilirsiniz.  Eger cok sicak dokerseniz kadayiflar zamanla yumusuyor ve citirligini kaybediyor. Ben muhallebi iyice soguyunca buzdolabindan cikardiktan sonra,  misafire ikram edecegim zaman uzerine kadayif koyuyorum.
  • Tatliyi guzel kilan kadayiflarin citirligi oldugundan sahsen kuplarda yapmayi tercih ediyorum. Ve kisi sayisina gore kadayiflari ekliyorum. Boylece tatliniz kalsa bile uzerine kadayif dokmediginizden daha sonraki gunlerde de ayni tazelikte yiyebilirsiniz.
  • Ben kadayif olarak hazir satilan, uzerine serbet dokulup yenilen pismis kadayiflari elimde ufaliyorum ve daha sonra kavuruyorum. Dilerseniz sizde bu sekilde kadayif kullanabilirsiniz.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder