8 Ekim 2015 Perşembe

Nisastali Citir Borek

Tariflerine cok guvendigim nadir insanlardan arife tarif gerek blogunun sahibi sevgili Nurdan'a ait olan bu harika boregi kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum. Yiyen herkesten tam not aldi. Yapim asamasi uzun gibi gozukebilir ama gercekten cok pratik bir tarif. Mutlaka arsivimde olmali dedigim leziz tariflerden oldugu icin daha ilk yapim asamasinda sizler icin detayli fotografladim. Bu harika borekle tanismamiza vesile oldugu icin de sevgili Nurdan'a cok tesekkur ederim. Gelelim tarife!! 

Malzemeler 
  • 2 yumurta aki (sarilari uzeri icin)
  • 1 buyuk boy cay bardagi su
  • 1 buyuk boy cay bardagi sivi yag
  • 1 buyuk boy cay bardagi sut
  • 1 silme tatli kasigi tuz
  • 1 silme tatli kasigi seker
  • 1 yemek kasigi elma sirkesi
  • 1 tatli kasigi  toz maya 
  • 4 su bardagi un (800 ml)
Ic Malzemeleri
  • Beyaz peynir
  • Iri dovulmus ceviz
  • Susam (Kavrulmus olup olmamasi farketmiyor) 
 Uzeri Icin
  • 2 yumurta sarisi
  • Susam veya corek out
  • 1 su bardagi sivi yag
Yapilisi
Hamur malzemelerini bir kaba alip iyice (15 dk kadar) yogurun. Hamurunuz kulak memesi kivaminda olmali. Isterseniz ekmek yapma makinesinde de yogutabilirsiniz. Yogurdugunuz hamuru iki bezeye ayirin.
Birinci bezeyi buyuk ve ince sekilde acin.
Actiginiz bezenin heryerine guzelce misir yada bugday nisastasi surun.
Ve resimdeki gibi ince rulo yapin.

Ruloyu kivirip kenara koyun.
Ikinci bezeyede ayni islemi uygulayarak iki tane kivrilmis hamur elde edin.
Birinci kivrilan hamuru alip tepsinizin buyuklugunde acin ve yaglanmis yada pisirme kagidi serilmis tepsiye serin.
Uzerine ic harci dokun. Yukarida ic malzemelerini orjinal tarifindeki gibi yazdim ancak ben yaparken peynirim olmadigindan kiymali bir ic hazirladim.

Ikinci kivrilan ruloyu yine tepsi buyuklugunde acip kiymali harcin uzerine serin.
Dilimleyip, uzerine yumurta sarisi surun ve susam veya corek otu yada benim gibi her ikisini de dokun. Bu islemin pesine bir su bardagi sivi yagi her yerine guzelce dokun ve boreginizi yarim saat dinlenmeye birakin.

Dinlenen hamuru onceden isitilmis firinda 400 F-200 C'de pisirin. Afiyet olsun...
 
 Bazi Tavsiyeler
  • Bu olcuden buyuk boy tepsi ile borek cikiyor. Buyuk boy borcamdan biraz daha buyuk olmali tepsiniz.
  • Hamuru ilk acarken gerek duysarsaniz cok az un kullanabilirsiniz. Hamur cok guzel bir kivamda oldugu icin fazla un gerektirmiyor. Kivirip rulo yaptiktan sonra tekrar acarken ise hic kullanmaniza gerek yok cunku icine surdugunuz nisastadan dolayi cok guzel aciliyor.
  • Kivrimli rulolari acarken hafif ayrilir gibi olabiliyor uzulmeyin ve bastirarak acmaya devam edin acilan kisimlar kendiliginden yapisiyor.
  • En son asamada hamurun uzerine doktugumuz siviyag tuhaf gelebilir, ne alaka diyebilirsiniz ve doktukten sonra tepsinizde cok fazla (sulu) gozukebilir, gayet normal hic endise etmeyin pistikten sonra yagdan eser kalmiyor hatta yarim saat bekleme asamasinda hamurun yagi emdigini goreceksiniz. Yag boregin gevrek olmasi icin onemli muhakkak ekleyin.
  • Ic harc olarak dilediginiz harci kullanabilirsiniz. Ben orjinal tarifi ile eklemek istedim ancak yukarida da belirttigim gibi peynirim olmadigi icin ve misafirlerime degisik bir tarif aradigim icin kiymali harcla biran once tarifi denemek istedim.
  • Borek ertesi gunde bile hala cok lezzetli oluyor. Dilerseniz hafif firinlayip hem isitmis hemde citirligini geri kazandirmis olabilirsiniz. Fazla kalan boreklerinizi de buzluk posetlerine koyup buzlukta muhafaza edebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder